itjobb.se

Lösningsarkitekt/senior mjukvaruarkitekt

Brinner du för utveckling och ny teknik, gillar spännande utmaningar och vill vara med och bidra till en häftig digital transformation så kan detta vara precis det Du söker!

Sveriges vackraste arbetsplats är mitt i en förnyelseresa där IT och digitalisering är mycket centralt. Vår vision är högt satt, vi siktar på att bli Sveriges mest utvecklade IT avdelning!


Att arbeta som lösningsarkitekt på Sjöfartsverket
Som lösningsarkitekt kommer du att tillhöra Sjöfartsverkets IT-avdelning som i dagsläget består av cirka 80 medarbetare. Vi är i en expansiv fas för att klara av det ökade förändringsbehovet från våra kunder och verksamhet. På IT-avdelningen sitter vi nära både varandra och stora delar av vår övriga verksamhet, vilket ger möjligheter till snabba kontaktvägar och smidig samverkan mellan olika roller och avdelningar. Vår småskalighet gör att du kommer nära användaren av det du utvecklar och du kommer få stor möjlighet att påverka vad du gör och aktivt delta i att förbättra våra arbetssätt, rutiner och verktyg. Arbetssättet är agilt, med korta beslutsvägar, vilket gör att det finns utrymme att bidra med nya idéer som skapar värde för IT-tjänsternas hela livscykel.

Förnyelseresan innebär en stor förflyttning i vilka tjänster vi levererar och på vilket sätt. Vi gör det tillsammans med övrig verksamhet men bjuder också in våra kunder i arbetet. Vi har många spännande initiativ på gång. Det Du gör påverkar och gör skillnad.

För att få en inblick i vad du kan vara med och bidra till, titta gärna på filmerna via adresserna nedan:

Sjöfartsverkets verksamhet
Sea Traffic Management – services and their benefits
Safe, Secure and Efficient Shipping through e-Navigation


Arbetsuppgifter
Du kommer arbeta på enheten som ansvarar för både vidmakthållande och vidare- och nyutveckling av tjänster inom verksamhetsområdena sjögeografisk information, sjötrafikövervakning och farledssystem. Tjänsterna inom enheten är främst egenutvecklade, men det finns också inköpta lösningar och integrationer mellan tjänster. Som lösningsarkitekt är det du, med hjälp av teamet, som ansvarar för den tekniska arkitekturen av tjänsterna och ser till att de struktureras, designas och realiseras inom ramarna för fastställda policys.

Exempel på arbetsuppgifter:

 • Tar fram och föreslår hur systemarkitektur, tekniker och ramverk ska implementeras så att tjänsterna är långsiktigt gångbara och uppfyller både funktionella krav och arkitekturella kvalitetskrav som t ex skalbarhet, prestanda, säkerhet och återanvändbarhet.
 • Presenterar underlag, diskuterar och argumenterar för tekniska lösningar, både inom enheten, men även för t ex ledningsgrupper och i andra beslutsforum.
 • Arbetar aktivt, tillsammans med utvecklingsteamet, med att realisera arkitekturen och är delaktig i systemutvecklingsprocessen.
 • Samlar in, formulerar och håller ihop tekniska krav.
 • Bidrar till Sjöfartsverkets IT-arkitekturella principer och val framåt genom att samarbeta med andra arkitekter och systemutvecklare på IT-avdelningen i dessa frågor.
 • Håller dig uppdaterad inom IT-arkitektur-området och sprider den kunskapen vidare.


Vem är du?

Krav:

 • Relevant akademisk utbildning inom IT-området eller erfarenheter du byggt upp under flera års arbete inom IT-området och som vi bedömer som likvärdiga.
 • Flerårig erfarenhet av arbete inom IT-arkitekturområdet.
 • Flerårig erfarenhet av arbete med systemutveckling.
 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift.
   

Meriterande:

 • Dokumenterad kunskap inom IT-arkitekturområdet t.ex. certifieringar som IT Arkitekt Master eller Lead developer.
 • Erfarenhet av att jobba teambaserat med agila arbetssätt.
 • Erfarenhet av att jobba med DevOps.
 • Erfarenhet inom IT- och informationssäkerhetsområdet.
 • Erfarenhet från arbete i större och/eller komplexa organisationer.
   

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att kunna ta huvudansvaret för de tekniska valen på enheten söker vi dig som, förutom den tekniska kompetensen, har en god analytisk förmåga samt är kreativ och lösningsfokuserad. Du är också bra på att kommunicera och van att presentera och sälja in tekniska lösningar och idéer. Vi är ett gäng som arbetar tillsammans och hjälps åt med våra leveranser, så det är viktigt att du trivs med att samarbeta, du delar med dig av dina kunskaper och är prestigelös och hjälpsam. Det är också viktigt att du har leveransfokus och kan driva arbete framåt, både självständigt och tillsammans med andra.

Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas. Du måste vara svensk medborgare, men får gärna ha utländsk bakgrund. Befattningen kan innebära krigsplacering vid Sjöfartsverket.


Varför ska du välja Sjöfartsverket
Sjöfartsverket är ett tjänsteproducerande affärsverk inom transportsektorn. Vår arbetsmiljö är unik och vårt uppdrag är unikt – Sveriges vackraste arbetsplats. Vårt uppdrag är att utveckla transport och sjöfart i linje med riksdagens och regeringens beslut. Vår affärsidé är att erbjuda effektiva sjövägar, moderna tjänster och maritimt partnerskap för tillväxt, konkurrenskraft och hållbar utveckling.

Sjöfartsverket erbjuder en trivsam arbetsmiljö med goda möjligheter att förena arbetsliv och privatliv. Vi har en tydlig identitet och ett starkt varumärke. Vi är en utvecklingsinriktad organisation och arbetar ständigt för att utveckla våra medarbetare samt för att upprätthålla våra nöjda kunder. Är vi rätt organisation för dig är det en självklarhet för dig att agera på ett professionellt, öppet och engagerat sätt. Vårt arbete utgår från den statliga värdegrunden, vi arbetar också aktivt för jämställdhet, mångfald och inkludering och ser det som en självklarhet att du delar vår uppfattning.


Hur och när?
Den här rekryteringen gäller tillsvidareanställning som beräknas tillsättas snarast enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas. Intervjuer kommer att hållas via Skype vecka 36.


Upplysningar:
Enhetschef Cecilia Gårlin, 010-47 85 992 eller cecilia.garlin@sjofartsverket.se.


Fackliga företrädare:
Saco Jesper Svensson, ST-Sjöfart Tapani Hoffrén, Seko Bengt-Erik Johansson, samtliga kan nås via vår växel 0771-63 00 00.


Registrera din ansökan senast den 29 augusti 2021.
Diarienummer: 21-03305.


Sjöfartsverket gör kontinuerliga och aktiva val kring exponering och rekryteringsstöd i varje rekrytering. Vi undanber oss därför direktkontakt av annonsförsäljare, bemannings- och rekryteringsföretag.

Dela detta jobb

Lösningsarkitekt/senior mjukvaruarkitekt

Sjöfartsverket