itjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Itjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Rotordynamisk modellering av vattenkraftsrotorer i 3D, Examensarbete

Företag Vattenfall AB
Ort
Utgår

2022-02-05

Ansök nu

Rotordynamisk modellering av vattenkraftsrotorer i 3D, Examensarbete

Power Climate Smarter living – det är vårt syfte. Vi är på jakt efter talangfulla studenter som vill hjälpa oss på vår resa mot ett fossilfritt liv. Genom att skriva ett examensarbete på Vattenfall får du en unik möjlighet att bidra till vårt syfte. Det enda vi begär av dig är att du frigör dina superkrafter och delar din energi med oss.

Vattenkraft har en relativt liten klimatpåverkan och står för nästan hälften av Sveriges elproduktion. Vattenfall äger och driver ca 125 storskaliga vattenkraftaggregat. Ur ett rotordynamisk perspektiv är dessa aggregat unika i det hänseendet att de har stor roterande massa, låg rotationshastighet och axelns vertikal orientering.

Att simulera rotorer i 3D har länge varit ett problem. Dels har det tidigare varit svårt att få till simuleringar i kommersiella programvaror men det är även svårt att tolka resultaten. Det centrala är att finna rotormoderna och filtrera dessa från alla andra frekvenser som kommer ur simuleringen. Det finns dock fördelar som inte balkteorin kan ta hänsyn till. Några exempel är generatorn som inte alltid är en stel kropp, kraftiga areaövergångar och bärande strukturer. Klassiska rotordynamiska program har speciella lagerprogram som räknar ut egenskaperna för glidlagren. Vi har idag tagit fram modeller för hur lager kan representeras med funktioner vilket behöver inkluderas i simuleringarna. Målet med examensarbetet är att visa vilka fall som 3D simulering är fördelaktig och ta fram lämpliga modeller/metoder för simulering av olika förlopp.
  
Förväntat resultat

– Hur ska rotordynamiska egenfrekvenser fås fram ur 3D simuleringar

– Vad är lämplig kombination av 3D element och balkelement

– Vilka komponenter är det fördelaktigt att modellera med 3D

– Metod att implementera lagermodeller

– Hur ska en transient (tex startförlopp) simulering genomföras effektivt.
 
Tillvägagångssätt

Lämpligt är att först titta på en förenklad modell för att jämföra kommersiell rotordynamisk programvara mot FEM och ta fram campelldiagram. Därefter kan komplexiteten ökas för att studera en verklig maskin. Vid specifika frågor kan vi använda oss av testriggar i Älvkarleby för validering.

Om examensarbetet

• Detta uppdrag är för 1 student.

• Arbetet utförs under programmet Hydro Power Units, en del av avdelningen Machinery laboratory, Vattenfall Research and Development.

Din profil

Vi letar efter en student som vill arbeta mot ett fossilfritt liv inom en generation och som snart tar examen från dina akademiska studier. Du är även någon som identifierar dig med våra principer: Aktiv, Öppen, Positiv och Säkerhet

• Mastersstudent med inriktning mot exempelvis maskinteknik och dynamik.

• Master thesis, 30 Hp.

• Svenska och Engelska.

Ytterligare information

• Uppdraget startar: 2022-01-14 eller vid överenskommelse

• Placeringsort: Vattenfalls kontor i Älvkarleby eller Luleå.

• Ansökan – en kombinerad fil med ditt CV och personliga brev, samt en kopia av dina betyg.

• Sista ansökningsdag är 2021-12-17.

• Kontaktperson och handledare på Vattenfall:
  
Rolf Gustavsson

Rolf.gustavsson@vattenfall.com

072 2065 27 37

Jens Österud

jens.oesterud@vattenfall.com

070 306 97 62

Mångfald och inkludering – i allt vi gör

Vi är övertygade om att heterogena team kan överträffa homogena team. Men vi kan bara frigöra och använda kraften av mångfald när alla känner sig inkluderade. Läs mer om vårt viktiga arbete med mångfald och inkludering https://careers.vattenfall.com/se/jobba-med-oss/mangfald-inkludering/

Om Vattenfall

Vi på vattenfall har bestämt oss för att göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. För att lyckas måste vi, som ett av Europas största energibolag, först bli helt fossilfria själva. Men det räcker inte. För att bidra till ett fossilfritt samhälle måste vi göra mer än att enbart fokusera på hållbar energiproduktion.

För vi är övertygade om att om vi ska göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation måste vi nämligen se på utmaningen ur ett bredare perspektiv än att enbart producera energi på ett hållbart sätt.
  
Följ med oss på vägen mot ett fossilfritt liv.

Vill du veta mer om oss? Besök www.vattenfall.se

Eftersom Vattenfall är en del av den svenska kritiska infrastrukturen är många av våra tjänster säkerhetsklassade. Det innebär, om denna position är säkerhetsklass, att slutkandidaterna kan vara föremål för en särskild säkerhetsprövning som är i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Dela detta jobb

Rotordynamisk modellering av vattenkraftsrotorer i 3D, Examensarbete

Vattenfall AB