itjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Itjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Rusta dig för framtidens IT-bransch genom att träna upp din förändringskompetens

Konstanta förändringar och en viss oförutsägbarhet är numera snarare regel än undantag i många organisationer, inte minst i IT-branschen. Allt fler arbetar i projektform, med korta anställningskontrakt och i organisationer som ständigt genomgår olika former av omorganisationer. Den som vill rusta sig för framtidens arbetsliv gör därför klokt i att träna upp sin förändringskompetens.

I framtidens IT-bransch finner man sällan tryggheten i en fast anställning eller i omständigheter som är totalt förutsägbara, även på lång sikt. I framtidens dynamiska och snabbrörliga arbetsliv gäller det istället att finna tryggheten i sig själv och sin egen kompetens.

Ett första steg mot en starkare förändringskompetens är att rannsaka sig själv och fundera på hur man har reagerat och agerat i samband med tidigare förändringar. Fundera på om du kan identifiera ett mönster som ger dig hintar om hur din förändringspersonlighet ser ut.

En vanlig skyddsmekanism som utlöses hos de flesta människor i samband med exempelvis en stor omorganisation är aktivering av amygdala, den del av hjärnan som ibland kallas för ”reptilhjärnan”. Den här delen av hjärnan har inget direkt samband med rationellt tänkande, den fokuserar istället på att skydda oss från konsekvenserna av den förändring vi står inför genom att göra oss rädda och osäkra, säger Peter Cederqvist, som är förändringsexpert och vd på karriärutvecklingsföretaget Newstart.

Arbeta på din förändringsattityd

En nyckel till att bygga på sin förändringskompetens är att skifta sin attityd till förändringar överlag. En vanlig reaktion när man känner sig osäker eller hotad inför en situation är att börja leta fel i sin omgivning snarare än att sträva efter att tänka klarsynt och leta möjligheter i den förändringsprocess som oundvikligen ska äga rum.

Vänd på resonemanget och utgå från att de människor som har planerat exempelvis en omorganisation gör det med ditt och organisationens bästa i åtanke. Det tankesättet öppnar upp för en helt annan delaktighet i förändringsprocessen, du går från att betrakta dig själv som ett offer för omständigheterna till att agera utifrån situationens givna förutsättningar och betrakta förändringen som en möjlighet, säger Peter Cederqvist.